موقعيت: از ميدان شهدا تا خيابان هزار جريب
سال تاسيس: 11 هجري قمري(دوره شاه عباس اول)
به دستور شاه عباس اول از محل دروازه دولت تا دامنه كوه صفه خيابان عريض و طويل مشجري تحت عنوان چهارباغ احداث شد
اين خيابان گردشگاه خانواده سلطنتي و درباريان بوده به همين دليل آن را با درختان و گل هاي زيبايي آراستند و اطراف آن بناهاي زيبا و باغ هاي متعدد ساختند
باغ هاي مشهور عبارتند از:
باغ تخت، باغ طاووس خانه، باغ كاج، باغ پهلوان، باغ بابا امير، باغ توپخانه، باغ نسترن، باغ چهلستون، باغ بلبل يا بهشت
پس از آنکه شاه عباس اول صفوی اصفهان را به پايتختی انتخاب کرد فعاليتهای وسيعی برای ساختن قصرها و پلها و مساجد تاريخی آغاز شد. طرح ايجاد گردشگاهی مانند چهارباغ هم در همين سالها به وجود آمد و دستور احداث آن صادر شد.
ابتدای خيابان چهارباغ عمارتی بود که آن را کاخ ?جهان نما? می گفتند. در زمان صفويه سر تا سر اين خيابان بسيار زيبا تا کنار رودخانه که در حدود 1 مايل طول آن است پوشيده از باغهای باشکوه و زيبا بود. در طرف شرق باغ بلبل، باغ توت و باغ درويشان قرار داشت. در طرف غرب هم باغ تخت و باغ هشت گوشه و تاکستان واقع شده بود.
سياحان خارجی که در آن روزگار به اصفهان آمده اند می نويسند در کنار خيابان چهارباغ ديوارهای منظم و يکسانی وجود داشت که باغهای دولتی در داخل آنها واقع شده بود و ورود مردم به آنها آزاد بود.
مدخل اين باغ ها با نظم و ترتيب خاصی در مقابل يکديگر واقع شده بودند و بر بالای هر يک عمارتی کوچک اما بسيار زيبا ساخته شده بود. تعداد اين باغها بسيار زياد بود و قرينه سازی در آنها به حدی رعايت شده بود که واقعاً جذاب و ديدنی بود.
کنار پياده روهای خيابان سنگفرش بود تا انسانها به راحتی عبور کنند. خيابان چهارباغ به وسيله پل الله ورديخان يا سی و سه پل به آن سوی شهر مرتبط می شد و به باغ بسيار زيبائی منتهی می شد که ?باغ هزار جريب? ناميده می شد.
البته خيابان های متعدد ديگری نيز چهارباغ را قطع می کرده اند که به زيبائی چهارباغ نمی رسيده اند. اما آنها نيز برای خود دنيائی از جذابيت و زيبائی داشته اند برخی از مورخين علت نامگذاری اين خيابانها را باغهايی می دانند که در اطراف خيابان چهارباغ قرار داشته اند. معروفترين اين باغها فتح آباد و هشت بهشت و عباس آباد بوده اند. به مرور زمان باغهای اطراف خيابان به خانه های مسکونی و مغازه ها و تجارتخانه ها تبديل شده اند.
در دوران معاصر خيابان چهارباغ به صورت يکی از شريانهای اصلی عبور و مرور شهر اصفهان در آمده و به جای درختان کهنسالی که از بين رفته اند درختان تازه نشانده اند.
در حال حاضر خيابان چهارباغ از گردشگاههای مشهور شهر اصفهان است که به سه قسمت تقسيم می شود. از ميدان شهدا تا ميدان امام حسين (ع) چهارباغ پايين ناميده می شود.
از ميدان امام حسين(ع)تا ميدان انقلاب اسلامي چهارباغ عباسی و از دهانه سی و سه پل تا ميدان آزادي چهارباغ بالا ناميده می شود.
0 نظرات:
ارسال یک نظر