صفحات

۱۳۸۹ دی ۱۳, دوشنبه

نگاهی به جاذبه های همدان

بنای شهرهمدان را به دیا آكو پادشاه ماد نسبت می دهند. شهر همدان به نامهای اكباتان هگمتانه آنادانا یا همدانا معروف است. شهرهمدان در زمان فرمانروایی بخت النصر ویران شد و بعدها داریوش بزرگ آن را مرمت كرد.


● تاریخچه

بنای شهرهمدان را به دیا آكو پادشاه ماد نسبت می دهند. شهر همدان به نامهای اكباتان هگمتانه آنادانا یا همدانا معروف است. شهرهمدان در زمان فرمانروایی بخت النصر ویران شد و بعدها داریوش بزرگ آن را مرمت كرد.

در زمان اشكانیان كه تیسفون پایتخت كشور بود همدان پایتخت و اقامتگاه تابستانی شاهان اشكانی شد. بعد از اشكانیان ساسانیان نیز قصرهای تابستانی خود را در این شهر بنا كردند. خرابه های باروی قلعه اشكانی بر فراز تپه مصلی و مجسمه شیر سنگی یکی از دروازه های همدان از آثار این دوره است. درسال ۲۳ هجری براثر جنگ نهاوند همدان به تصرف اعراب درآمد. همدان در زمان دیلمیان (۳۱۹ هجری قمری) لطمات فراوانی دید. در قرن ششم هجری سلجوقیان مركز خود را از بغداد به این شهر منتقل كردند و مدت پنجاه سال این شهر پایتخت سلجوقیان بود. پس از حمله مغول این شهر به ویرانه ای مبدل شد. در زمان صفویه این شهر از نعمت آبادانی بهره مند شد. پس از انقراض صفویه این شهر به تصرف عثمانی در آمد كه پس از شش سال توسط نادر شاه باز پس گرفته شد. شهر همدان به علت قرار گرفتن در مسیر راه های اصلی منطقه غرب ایران درقرن های اخیر همواره از نظر بازرگانی مورد توجه بوده است . همچنین این شهر در مسیر جاده ابریشم قرارداشته است .

● مراکز تاریخی و باستانی

▪ كاخ هگمتانه

این كاخ در شهرهمدان فعلی و هگمتانه قدیمی قرار دارد و بنا به روایت های تاریخی درقرن هشتم قبل از میلاد ساخته شده است.این كاخ در دوران اقتدار نظام نظام سیاسی مادها ,پس از تشكیل دولت مركزی و تسخیر آشور , درسال ۶۱۴ قبل از میلاد توسط كیاكسار مادی و باهمدستی “نابو پولاسار“ بابلی ساخته شد.

▪ آرامگاه ابوعلی سینا

آرمگاه شیخ الرئیس ابوعلی سینا فیلسوف ودانشمند و طبیب مشهور ایران (۴۲۸ ۳۷۰هق) در میدانی به نام بوعلی سینا درشهر همدان واقع شده است . آرامگاه بوعلی سینا درزمینی به مساحت ۳۰۹۰ متر مربع احداث گردیده و زیر بنای اصلی آن حدود ۱۷۹۲ متر مربع است . نمای آرامگاه از سنگ خارا است .

▪ آرامگاه بابا طاهر

یكی از دیدنی های شهر همدان, آرامگاه بابا طاهر است. باباطاهر كه حدودا“ در اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم می زیست, از شعرا و عرفای بزرگ روزگار خویش بوده است. مساحت كل زیر بنای آرامگاه و باغ آن حدود ۸۹۶۵ متر مربع برآورد شده است .

▪ مقبره استر و مرد خای

این بنا كه از سنگ و آجر و به سبك بناهای اسلامی ساخته شده است درمركز شهر همدان قراردارد. بنا به روایات مشهور, این محل آرامگاه استر ملكه شوش وبانوی پادشاه ایران خشایار شاه و مردخای عموی ملكه است. احتمال دارد بنای مقبره استر و مرد خای نخستین بار در حدود ۱۱ قرن پیش به دست كلیمیان و به یاد این دو شخصیت ساخته شده باشد.

▪ گنبد علویان

یكی از مهم ترین بناهای تاریخی همدان بنایی چهار ضلعی به نام گنبد علویان است كه محل آرامگاه دو نفر از اعضای خاندان علویان است و در زمان مغول تزیین و مرمت شده است . این بنا به اواخر دوران سلجوقی مربوط است.

▪ قبر اسكندر

این مقبره در شهر همدان و در خیابان نظر بیك نزدیك تپه هگمتانه واقع شده است. در مورد صاحب قبر نظراتی ابراز شده است. گروهی او را پیر و مرشد و گروهی دیگر اسكندر مقدونی می دانند. برخی نیز قبر را متعلق به سردار اسكندر مقدونی (هفایستون ) میدانند كه در همدان كشته شد.

▪ قلعه دختر (قیز قلعه سی)

این قلعه با آنكه تخریب شده است, ولی هنوز پی, بنا و دیوارهای آن باقی مانده است. این قلعه كه اهمیت نظامی داشته, بر تمام شهر همدان و اطراف آن و گردونه معروف همدان, تویسركان تسلط كامل دارد و ظاهرا“ در دوران مقاومت ایرانیان در برابر حمله اعرب احداث شده اند.

▪ برج قربان

این بنای تاریخی درشهر همدان و در محله زندی ها, نزدیك دبیرستان ابن سینا قرار گرفته است. از قرارمعلوم مدفن شیخ الاسلام حسن بن عطار حافظ ابوالعلا و جمعی از امرای سلجوقی است كه در قرن هفتم و هشتم هجری به طرز ساده و بی پیرایه ساخته شده است. بنا از یك برج دوازده ضلعی آجری با گنبد هرمی شكل دوازده ترك آجری تشكیل شده است. در وجه تسمیه این بنا از شخصی به نام قربان نام برده اند كه این محل را در حمله افاغنه سنگرگاه خود قرار داد و از اهل محل خود دفاع كرد.

▪ تپه هگمتانه

تپه باستانی هگمتانه كه در ورودی شهر همدان واقع شده است, یكی از با ارزش ترین آثار باستانی ایران است. تا كنون حفاری های متعددی بر روی این تپه صورت گرفته است كه آثار خشتی زیادی از دوران هخامنشیان در آنجا آشكار شده است. این آثار نشان می دهند كه تپه هگمتانه احتمالا” محل خزانه پادشاهان هخامنشی بوده است.

▪ تپه پیسا

این تپه درفاصله ۲/۵ كیلومتری شمال تپه معروف هگمتانه قرار دارد و به وسیله رودخانه به دو بخش تقسیم شده است . سفال های بدست آمده از سطح تپه نشانگر آن است كه قدمت تاریخی این تپه به دوره هخامنشی می رسد و به احتمال زیاد با تپه هگمتانه ارتباط داشنه است.

▪ كتیبه گنجنامه

كتیبه های گنجنامه كه یادگاری از دوران داریوش و خشایار شاه هخامنشی است بر دل یكی از صخره های كوه الوند در فاصله ۵ كیلومتری غرب همدان و در انتهای دره عباس آباد حكاكی شده است . با توجه به سوراخهای كنار كتیبه, به نظر می رسد كه كتیبه ها روپوش داشته اند كه آنها را از گزند باد و باران حفظ می كرده است.

● جاذبه های طبیعی

▪ پیست اسكی

در سطح استان همدان فقط یك پیست اسكی وجود دارد. این پیست در ۱۵ كیلومتری جنوب شهر همدان و درارتفاعات دامنه كوه الوند درمنطقه ای به نام تاریك دره واقع شده است. راه دسترسی به آن از محل تاریخی گنج نامه می گذرد. طول پیست اسكی ۴ كیلومتر و شیب آن در حدود ۲۵ درصد است. و درماه های دی بهمن اسفند فروردین و اردیبهشت قابل استفاده است .

▪ آبشار گنجنامه

مهم ترین آبشار استان همدان آبشار گنجنامه است كه در نزدیكی شهر همدان و در تفرجكاه گنجنامه قرار دارد. كتیبه های معروفی از دوره هخامنشی در نزدیكی این آبشار به جای مانده است .

▪ دره زینا

دره زینا مشتمل بر دو دره حیدره و كیوارستان است كه اولی به دامنه های كوه میدان میشان منتهی میشود و روستای حیدره را مانند نگینی درخود جای می دهد و دومی همراه رودخانه های پشت كوه های الوند و كلاغ لان به دامنه آن كوه ها ختم می شود.

▪ دوزخ دره

از دره های صخره ای و ریزشی است و به امامزاده كوه منتهی میشود. آبشار این دره كه حدود ۱۵ متر ارتفاع دارد معروف است . وجود بیشهزار و رودخانه درعمق دره های سلسله جبال الوند زیبایی های گردشگاهی آن را دو چندان كرده است.

▪ دریاچه پشت سد اكباتان

تنها دریاچه استان دریاچه سد اكباتان است كه در ۹ كیلومتری جنوب شرقی شهر همدان واقع شده است. وسعت این دریاچه حدود ۶۰ هكتار و حداكثر و حداقل عمق آن به ترتیب ۳۲و ۱۸ متر گزارش شده است

▪ غارعلیصدر ـ همدان


غارعلیصدر ـ همدان

0 نظرات: